ARTI ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ KADIKÖY MERKEZ MAHALLESİ MUSTAFA GÖKMEN CADDESİ 338/12 ADA PARSEL NO:38/1 MERKEZ / YALOVA
DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ EĞİTİM PROGRAMI

DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ EĞİTİM PROGRAMI

Çocuklar ve yetişkinler, sesleri net bir şekilde üretmede, telaffuz etmekte sorun yaşayabilirler. Ne dediklerini anlamak zor olabilir. Seslerin üretimi ve telaffuzunda sorun yaşayan bireylerin konuşma sesi bozukluğu olması yüksek ihtimaldir. Bu durumda dil ve konuşma terapistlerinden yardım ve destek almaları gerekebilir.

Bazı seslerin öğrenilmesi, edinilmesi ve üretilmesi, diğer seslere göre daha kolay olabilir. Örneğin, p,b, m, ve n gibi sesler k,g, ç,c gibi seslere göre daha kolay edinilebilir. Ancak bu durum her zaman için geçerli değildir ve uzman bir dil ve konuşma terapisi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Çoğu çocuk 8 yaşına kadar tüm sesleri anlaşılır bir şekilde üretebilmelidir. Şayet bir çocuk yaşıtlarının üretebildiği bazı veya birçok sesi üretmekte zorlanıyorsa konuşma sesi bozukluğu olabilir.

Bazı çocukların ise hedef sesleri üretebilmelerine rağmen sözcük içinde ve günlük konuşmasında bazen üretirken bazen üretemediği gözlenmektedir. Örneğin “köpek” sözcüğündeki “k” seslerini bazen başta bazen sonda üretmekte zorlanmaktadır. Bu durumda sesbilgisel bir üretim zorluğundan söz edilebilir. Genelde sesletim ve sesbilgisi sorunları bir arada görülebileceği gibi nadiren de olsa ayrı ayrıda yaşanabilir. Dil ve konuşma terapistini gerçekleştireceği değerlendirme sonrasında yaşana konuşma sorunu tanılanarak uygun terapi sürecine geçilecektir.

KEKEMELİK EĞİTİM PROGRAMI

KEKEMELİK EĞİTİM PROGRAMI

Kekemelik sorunu yaşayanlar bu konuda uzman kişilerden yardım almalıdırlar. Dil ve konuşma terapistleri tarafından uygulanacak terapiler, kekemelik probleminin giderilmesine yardımcı olacaktır.

Kekemelik terapisinde; kolay konuşma tekniği, uzatılmış konuşma, blok modifikasyonu, nefes alıştırmaları gibi teknikler ile çeşitli elektronik aletler kullanılarak kişinin sorununa çözüm bulmaya çalışılır.

Kekemelik daha çok çocukluk döneminde ortaya çıkan, tedavi edilmezse yetişkinliğe kadar devam eden bir hastalıktır. 2-7 yaş aralığında ortaya çıkan kekemelik ileri yaşlarda insanları yaşamlarında olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Günümüzde gerek terapi, gerekse diksiyon kurslarıyla kekemelik sorunlarına çare bulunmaktadır. Kekemelikten kurtulmak isteyenlerin dilin doğru kullanımıyla ilgili eğitimler alması ve psikolojik desteğe başvurması en doğrusu olacaktır.

İŞİTME ENGELLİLER EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİLER EĞİTİM PROGRAMI

Genel olarak İşitme engelli bireyler destek eğitim programının amacı kişiyi topluma kazandırmaktır diyebiliriz. Gelin hep beraber amaçlarına şu şekildedir;

  • İşitme becerilerini maksimum düzeyde kullanabilmeleri.
  • İşitsel algı yeteneklerini kullanarak konuşma ve dil becerilerini geliştirmek.
  • Günlük iletişim yeteneklerini geliştirebilmek
  • Okuduğunu anlama ve okuma yazma becerilerini geliştirmeleri
  • Genel matematik becerisi kazanmak
  • Akıl yürütme becerilerini geliştirmeleri.

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ EĞİTİM PROGRAMI

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ EĞİTİM PROGRAMI

Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Zekâsı normal ya da normalin üstünde olan bireylerin, standart testlere göre
yaş, zekâ düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma, matematik ve yazılı
anlatım düzeyinin beklenenin önemli ölçüde altında olmasıyla tanısı konulan bir bozukluktur.
Bu kapsamda öğrenme güçlüğü tanısın ilişkin gereksinimleri olan öğrencilere/çocuklara ve
bireylere özel eğitim öğretmenlerimiz tarafından hizmet sunmaktayız.

Öğrenme güçlüğü olan bireylerin eğitsel programı ile;

1. Öğrenmeye hazırlık becerilerini geliştirmeleri,
2. Okuma-yazmaya hazırlık ve okuma-yazma temel becerilerini geliştirmeleri,
3. Matematikle ilgili temel beceri ve kavramları günlük yaşamda kullanmaları,
4. Sorun çözme, akıl yürütme, kıyas yapabilme ve analitik düşünme becerilerini geliştirmeleri
hedeflemekteyiz.

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR EĞİTİM PROGRAMI

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR EĞİTİM PROGRAMI

OTİZM: Nörogelişimsel bir bozukluktur.Sosyal etkileşimde yetersizlikler, iletişim ve oyun becerilerinde yetersizlikler, sınırlı yinelenen davranışların üç yaş öncesinde ortaya çıkma durumudur. Çocuğunuz 6. Ayda gülümsemiyorsa, 12. Ayda babıldamıyorsa ve adına tepki vermiyorsa, el sallamıyor ve eliyle bir şeyi göstermiyorsa, göz teması kurmakta sınırlılık yaşıyorsa bir uzmana danışın.

Kurumumuzda MEB onaylı Yaygın Gelişim Bozukluğu Destek Eğitim Programları uygulanmaktadır. Bu program otizm spektrum bozukluğu gibi farklı gelişimsel bozukluklar için kullanılır. Kurumumuz buna ek olarak destekleyici, bireysel ek programlar ve hizmetler de sunmaktadır.

AKADEMİK OKUL DESTEĞİ EĞİTİM PROGRAMI

AKADEMİK OKUL DESTEĞİ EĞİTİM PROGRAMI

Akademik Başarı Destek Programı

Öğrencilerimizin akademik olarak yetersiz oldukları alanlarda başarılarını artırmaya yönelik ve müfredat programı ile paralellik gösteren bir uygulamadır.

Öğrenci Değerlendirme Sınavları

Öğrencilerimizin akademik gelişimlerini izlemek ve başarılarını değerlendirmek amacıyla tüm okullarımız bazında, her yıl okulumuzun açıldığı ilk günlerde 4. sınıftan itibaren "Hazırbulunuşluk Sınavı", yılsonunda ise "Değerlendirme Sınavı" yapılmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre, her öğrencimizin derslerle ilgili ( Matematik - Türkçe - Fen Bilimleri - Sosyal Bilgiler - İngilizce ) bireysel gelişim profili çıkartılmakta, bu çerçevede bir sonraki yılın planlaması yapılırken eksiklikler dikkate alınarak yeni düzenlemeler gerçekleştirilmektedir.

AİLE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM PROGRAMI

AİLE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM PROGRAMI

Yalova Artı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde hazırlanan ve Psikologoloğumuz tarafından sunulan Aile Danışmanlığı eğitimi ile;

Aile çatısı altında bir araya gelen her bir birey, bazen kendi aralarındaki ilişkilerde bazen de içsel olarak problemler yaşamakta ve bu sorunlar da zaman içerisinde ailenin tümüne yansımaktadır.

Toplumumuzda genellikle evlilik danışmanlığı olarak da tanınan aile danışmanlığı ise bu sorunların çözümüne dair kişi veya çiftlere alternatif yollar sağlamaktadır.

PSİKOLOJİK DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

PSİKOLOJİK DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

Psikolojik destek hizmetleri programının nihai amacı çocukların psikolojik sağlamlıklarını iyileştirmek ve güçlendirmek olmakla birlikte, programın temel amaçları çocukların, normal ve rutin etkinliklerine geri dönmelerine, daha az stres yaşamalarına, fiziksel ve duygusal olarak güçlü ve sağlıklı olmalarına, neşeli ve mutlu olmalarına, kendilerini iyi hissetmelerine ve kendi becerilerine güven duymalarına, iyi ve güvenli seçimler yapmalarına, daha sosyal olmalarına, başkalarına güvenmelerine ve duygularını paylaşma konusunda kendilerini rahat hissetmelerine, akranlarından ve yetişkinlerden yardım istemelerine, günlük hayatın zorluklarıyla daha iyi baş edebilmelerine, sorunlarını şiddete başvurmadan çözmelerine yardımcı olmaktır.

Psikososyal destek hizmetleri, hem bireyi hem de sosyal çevreyi etkileyen; bakım verenler, aile fertleri, arkadaşlar, komşular, öğretmenler, sağlık personeli ve topluluk üyeleri tarafından günlük hayat içerisinde verilebildiği gibi, uzmanlar tarafından da sunulabilen bakım ve destek hizmetleridir.

MÜZİK TERAPİSİ

MÜZİK TERAPİSİ

Müzik terapi, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır.
İnsan yaşamında etkili ve güçlü bir iletişim aracı olan müzik, yalnızca ruhsal yapının kötü olduğu durumlarda değil, iyi olduğu durumlarda da insanı etkilemektedir. Müzik kendine özgü dili, yapısı ve anlatım öğeleriyle insanın duygu ve düşüncelerine seslenmektedir.

  • Müzik kolay ve anlaşılır bir tanımla insanın kendini seslerle ifade etmesine imkân veren sanattır. Müziğin kendine özgü bir dili vardır ve bu nedenledir ki, evrensel bir boyuta sahiptir ve dünyadaki tek ortak dil müziktir. Müzik dinlemek, insanın estetik duygusunu ve ritim sezgisini uyararak geliştirir ve içindeki güçlü duyguları uyandırır. Müzikle bireyin yaşama heyecanı artar. Müzik kişiyi dinlendirir, canlandırır, sakinleştirir ve insani yönünü zenginleştirir. Müzik dinleyen insan, toplum içinde daha mutlu ve daha uyumlu bir birey olur. Birçok insan kendini müzikle daha iyi ifade edebilmekte ve duygularını müzikle ortaya koyabilmektedir. Dolayısıyla müzik ile iletişim amaçlı da kullanılmaktadır.
  • Müzik, merkezi sinir sistemi ve beyin kabuğunda yer alan düşünme, öğrenme, konuşma, beden kontrolü ile ilgili merkezleri uyarmaktadır ve bu alandaki gelişmeleri desteklemektedir. Müzik depresyon geçiren gençlerde beyni rahatlatıcı ve hormonal düzensizlikleri hafifletici rol oynar. Müziğin hormonlar üzerinde tarz ve şekline bağlı olarak, stres hormonlarını artırma ya da azaltma etkileri vardır.
  • Müzik terapi, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır.

DAVRANIŞ PROBLEMLERİ EĞİTİM PROGRAMI

DAVRANIŞ PROBLEMLERİ EĞİTİM PROGRAMI

Gelişim süreci her çocukta kendine özgü olarak değişmektedir. Bu bağlamda birbirinden farklı olan çocukları aileler yaşıtlarından ayırabilmektedir. Ailelerin yaşıtlarından kendi çocuklarında fark ettikleri aykırı özellikler oldukça önemlidir. Aileler tarafından fark edilen tüm özellikler davranış bozukluğu olarak algılanmasa da aileyi ve çevresini olumsuz yönde etkileyen davranışlar gözlemlendiğinde davranış problemi olarak özel bir eğitim alması şarttır.

Çocuklardaki davranışın davranış bozukluğu sınıfına girmesi için belli kriterler bulunmaktadır. Hırçınlık, sinir ve saldırganlık halleri, yeme, uyku ve konuşma bozukluğu gibi daha pek çok davranış en sık görülen davranış bozuklukları arasındadır. Ayrıca yaşına ve yaşıtlarına uygun olmayan davranışlar sergilemesi çocuklarda davranış bozukluğu olduğunu gösterir. Çocukların ergenlik çağına gelmeye başladıklarında cinsel rol beklentilerine uyum sağlayamaması ve cinsel kimliklerinde belirsizlikler yaşanması da davranış bozukluğu olarak görülmektedir.

Merkezimizde davranış problemi eğitimi çocuğun ihtiyaçlarına yönelik olarak belirlenerek ailenin de eğitimde aktif olarak rol alacağı bir programı kapsamaktadır. Çocukların temel ihtiyaçlarında doyuma ulaşmaması, dikkat çekme isteği, çevresi ve ailesi tarafından onaylanmama veya ailece her davranışın ödüllendirilmesi davranış bozukluğunun altında yatan nedenlerden olabilmektedir. Kurumumuzda eğitim veren uzman ekibimiz gerek bireysel gerekse grup terapileri ile davranıştaki bozukluk nedenlerinin temeline inerek aileye ve topluma yararlı davranışlar sergilenmesi için program hazırlamaktadır. İhtiyaç duyulması halinde ailelerin de eğitilebildiği ve bireysel veya grup terapilerinin yer aldığı eğitim programında her yönüyle çocuğun davranış bozukluğu eğitiminin amacına ulaşması sağlanmaktadır.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU EĞİTİM PROGRAMI

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU EĞİTİM PROGRAMI

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkan akademik becerileri, sosyal becerileri olumsuz yönde etkileyen dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivitiyle belirgin gelişimsel bir bozukluktur. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda şunlar gözlenir:

  • Dikkat bozukluğu
  • Dürtüsel davranma
  • Aşırı hareketlilik

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan ÇocuklarA Eğitim kurumumuzun sağladığı faydalar şunlardır:

  • Kurallara uyabilme
  • Yönergeleri izleyebilme
  • Verilen görevleri tamamlayabilme
  • Anne, babaya ve öğretmene olan karşı gelme davranışlarında düzelme
  • Dinleme becerisinin artması
  • Okula uyumun artması
  • Arkadaş ilişkilerinde düzelme
  • Zamanını planlayabilme
  • Organize olma, plan program yapabilme
  • Yerinde oturabilme
  • Konuşmasını durdurabilme
  • Sırasını bekleyebilme
  • İsteklerini erteleyebilme
  • Dürtülerini kontrol edebilme
  • Öfkesini kontrol edebilme
  • Başkalarının haklarına saygılı olma
  • Kriz durumlarıyla başa çıkma